Visby pirater

(Omdirigerad från Användare:Rimmande.röwänn)
Visby pirater festar på Piratkullen.

Visby pirater (också kända som Likadelarna från Mecklenburg, vidare kända som De rättfärdige gamle i havet), icke att förväxla med Visbypirater, är en skörlevande besättning pirater, så kallade Vitaliebröder som landsteg med sin kapten Klaus Störtebeker år 1394 och genast började förtryckas av de medeltida puritanerna. Varje år samlas de på Piratkullen för att fira Piratveckan och minnas de många hundra år av förtryck de utstått från klädkodsfascister och medeltidspuritaner.

Visby piraters motto är "Guds vänner och hela världens fiender".

Externa länkar


På riktigt

Visby pirater är en grupp vänner som i olika konstellationer åkt tillsammans till Medeltidsveckan på Gotland sedan mitten av 1990-talet. Det finns många andra pirater i Visby under medeltidsveckan, men Visby pirater är ett specifikt gäng som ägnar sig åt att hålla olika traditioner levande. Den här wikin är till för att nedteckna och där det är möjligt förklara de olika traditionerna och internskämten

Historisk bakgrund

Klaus Störtebeker förs iland i Hamburg 1401
Vitaliebröderna[1][2][3] var ett sällskap av Mecklenburgska sjömän som under slutet av 1300-talet härjade i Östersjön. Från början var sällskapet kapare, svurna till kung Albrecht av Mecklenburg och med uppdrag att leverera förnödenheter (victualier) till Stockholm, där Albrecht var under belägring. För att stötta Albrecht ägnade man sig också åt kapning i Östersjön.

Allt eftersom tiden gick övergick sällskapet mer och mer till att bli ett autonomt nätverk av sjörövare, som nådde stora framgångar i Östersjöområdet. Bland annat intog man Visby, och hade ett antal befästningar (till och med så långt inåt landet som Enköping). Vitaliebröderna kom även att kallas Likadelarna, eftersom man (okaraktäristiskt för tiden) delade lika på bytet i besättningen.

Sällskapets motto var Gottes Freunde und aller Welt Feinde, "Guds vänner och hela världens fiender".

Den mest kända av Vitaliebröderna är kaptenen Klaus Störtebeker (vars fartyg hette Rote Teufel), som till slut lurades i en fälla (enligt sägnen av fartyget Bunte Kuh) av Hansan och halshöggs i Hamburg år 1401. Andra kända vitaliebröder från den här tiden är Sven Sture, Arend Styke, Gödeke Mikels, Magister Wigbold, Hennig Wichmann, Nikolaus Milies och Knut Bosson.

Referenser

  1. https://sv.wikipedia.org/wiki/Vitaliebr%C3%B6derna
  2. https://de.wikipedia.org/wiki/Vitalienbr%C3%BCder
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Victual_Brothers